وبسایت خبری کوردنیوزر،خبرها و رویدادهای ایران و جهان و مناطق کردنشین را در معرض دید بازدید کنندگان وکاربران محترم قرارمیدهد.ولازم به ذکراست وبسایت کوردنیوزکاملامستقل و وابسته به هیچ یک از جناحهای سیاسی نمیباشد. باتشکر مدیر وبسایت :علیرضاحسینی سقز
گالوپینگ یا پدیدهٔ نوسان هادی
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 879 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )
گالوپینگ یا پدیدهٔ نوسان هادی

به پدیده‌ای در  خطوط انتقال هوایی گفته می‌شود که در آن هادی‌ها دچار ارتعاشی با دامنه بالا و بسامد پایین می‌شوند که در اثر وزش باد رخ می‌دهد. هادی‌ها ممکن است تکی یا باندل پوشیده‌شده از یخ باشند. در طراحی خطوط انتقال هوایی این پدیده نقش مهمی در تعیین فواصل عایقی و بارگذاری برج ها دارد.

این پدیده در هنگام وزش بادهای متقاطع نسبت به سطح هادی‌های یخ‌زده رخ می‌دهد. هر چند این پدیده معمولا در هادی‌های یخ‌زده رخ می‌دهد اما در مواردی هم هنگام وزش بادهای شدید و دائمی در هادی‌هایی که یخ نزده‌اند مشاهده شده‌است.

گالوپینگ می‌تواند موجب تغییر شدید بار اعمال‌شده بین فازهای برج یا دوطرف برج شود که موجب خمش عمودی یا افقی و اعمال بارهای پیچشی روی برج یا بازوهای آن می‌شود. شدت این بارها در حدی است که می‌تواند موجب تخریب پیچ‌های برج شود. از دیگر آثار این پدیده سایدگی در بعضی تجهیزات مانند یوک پلیت‌ها و پین‌های مقره ها است

فرکانس این پدیده محدوده‌ای بین ۰٫۱ تا ۱ هرتز دارد و دامنهٔ آن از ±۰٫۱ تا ±۱ برابر شکم (سگ) هراسپن متغیر است. در خطوط توزیع نیرو این دامنه ممکن است تا ۴ برابر سگ هم برسد. 

 

امواج مکانیکی حاصل از گالوپینگ می‌تواند به صورت ایستا یا متحرک یا ترکیبی از این دو باشد و بین یک تا ده حلقه در اسپن مشاهده می‌شود، ولی معمولا تعداد حلقه‌ها کم است. دامنهٔ قله-به-قلهٔ امواج در این پدیده غالبا به بزرگی شکم در اسپن (دهانه) هستند و گاهی (مخصوصا در اسپن‌های کوتاه) بزرگ‌تر هم می‌شوند. طبق مشاهدات اگر تعداد حلقه‌ها بیش از ۳ مورد در اسپن باشد، دامنهٔ امواج کوچکتر از شکم اسپن می‌شود.

در گالوپینگ بیشتر حرکت‌های هادی در جهت عمودی هستند اما غالبا یک جزء افقی در امتداد خط نیز مطرح است. جزءهای عمودی و افقی حرکت معمولا هم‌فاز نیستند و بنابراین یک نقطهٔ روی حلقهٔ مرکزی هادی، یک مدار بیضوی را طی می‌کند.

هنگامی که گالوپینگ با یک حلقه در یک اسپن رخ می‌دهد می‌تواند موجب جابجایی طولی قابل توجه در امتداد خط شود. حرکت‌های در اسپن‌های بلندتر قابل‌توجه‌ترند. حرکت پیچشی (تاب) هادی‌های تکی را به سختی می‌شود از روی زمین تشخیص داد اما تشخیص و اندازه‌گیری آن با استفاده از علائم مناسب امکان‌پذیر می‌گردد.



|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


کاربرد خازن در شبکه های برق
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 864 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

نحوه عملکرد خازن :

استفاده از خازنها به عنوان تولیدکننده بار راکتیو به منظور تنظیم و کنترل ولتاژ و جلوگیری از نواسانات قدرت در شبکه ها و تصحیح ضریب قدرت در مصرف کننده ها به علت ارزانی و سادگی سیستم آن، بسیار متداول است. در یک مصرف کننده الکتریکی غیراهمی بین ولتاژ و جریان، اختلاف فازی وجود دارد. جریانی که مصرف کننده از شبکه می کشد دو جزو اکتیو Ip و راکتیو Iq دارد. حال اگر خازنی را به دو سر بار، متصل کنیم جریانی از شبکه می کشد که در خلاف جهت جریان راکتیو بار است. لذا جریان راکتیوی که از شبکه کشیده میشود کاهش می یابد . در این شرایط زاویه جدید بین جریان و ولتاژ تقلیل مییابد. به عبارت دیگر در شرایط جدید، ضریب توان cos φبزرگتر شده است. هر اندازه زاویه (φ) کوچکتر باشد متناسب با آن، قدرت اکتیو بیشتر و قدرت راکتیو کمتر خواهد شد.

مزایای استفاده از خازن :

خازنهای مورد استفاده در شبکه های برق دارای اثرات مختلفی هستند که از جمله میتوان به این موارد اشاره کرد:

ـ کاهش مولفه پس فاز جریان مدار

ـ تنظیم ولتاژ و ثابت نگهداشتن آن به منظور جلوگیری از وارد آمدن خسارت به دستگاهها

ـ کاهش تلفات سیستم (RxI2) به دلیل کاهش جریان

ـ کاهش توان راکتیو در سیستم به دلیل کاهش جریان

ـ بهبود ضریب توان شبکه

ـ به تعویق انداختن و یا به طور کلی حذف کردن هزینههای لازم برای ایجاد تغییرات در سیستم

ـ افزایش درآمد ناشی از افزایش ولتاژ و جبران بار راکتیو

ساختمان و حفاظت خازن :

قسمت اکتیو خازن شامل دو ورقه نازک آلومینیوم جدا شده توسط لایه های کاغذ اشباع شده از روغن عایق و مایع های مصنوعی سنتتیک Synthetic مانند بنزیل است. گاه به جای کاغذ از

از موادی چون پلیپرپیل همچنین استفاده از فیوزهای HRC (High Rupture current) برای محافظت در مقابل اضافه جریان به عنوان مکمل حفاظت حرارتی متداول است. به منظور کاهش ولتاژ دو سرخازن پس از خارج شدن آنها از مدار از مقاومتهایی که به ترمینالهای خازن، بسته شده است استفاده می کنند. توان این مقاومتها متناسب با توان خازنها بین 30 تا 50 کیلو اهم است که میزان ولتاژ را در مدت سه دقیقه پس از قطع خازنها به میزان کم خطر (پایینتر از 75 ولت) کاهش میدهند. در حالتهای خاصی که خازن مستقیماً به سیم پیچهای الکتروموتور وصل می شود نیازی به مقاومت تخلیه نبوده و باید تا توقف کامل موتور از تماس با قسمتهای برقدار خازن، اجتناب شود.

ملاحظات کلی در نصب خازنها :

محل نصب خازنها در یک سیستم برقی به مشخصات بار، بستگی دارد. برای بارهای متمرکز، خازنها در نزدیکی مرکز بار اما برای بارهای پراکنده، خازن در طول خط و مطابق با نیاز نصب می شود. خازنها با بدنه فلزی، اتصال زمین شده و یا اینکه توسط سیم خنثی، زمین می شوند. در موقع نصب سیم زمین به بدنه خازن باید توجه کرد که محل اتصال، فاقد رنگ بوده و از طرفی زنگ خوردگی نیز نداشته باشد. به دمای خازنها در هنگام کار، توجه خاصی مبذول میشود، چون اثر مهمی در عمر خازن دارد. به این دلیل در روی پلاک خازنها حداقل و حداکثر دمای مجاز کار خازن توسط سازندگان، حک میشود. چیدمان خازنها باید به ترتیبی باشد که تلفات گرمایی آنها توسط جابه جایی طبیعی هوا (کنوکسیون) و طرق دیگر، تهویه شود. در این خصوص باید گردش هوا در اطراف هر واحد به راحتی امکانپذیر باشد. به این دلیل در بدنه تابلوی خازنها، فضای مناسب برای امکان تبادل هوا با محیط بیرون تعبیه میشود. این مطلب خصوصاً برای واحدهایی که در ستونهایی روی هم قرار گرفته اند، اهمیت خاصی پیدا می کند. در مجموع توصیه می شود خازنها در مقابل تشعشع مستقیم خورشید محافظت شوند. علاوه بر موارد فوق بهتر است خازنها در محلی نصب و مورد بهره برداری قرار گیرند که دارای رطوبت زیاد نباشد. همچنین هوای محیطهای صنعتی که سبب خوردگی بدنه می شود از سایر عوامل مضر در طول عمر آنها محسوب می شود. کنتاکتورها مرتباً با قطع و وصل خود خازنها را به مدار، وارد و یا از مدار، خارج می کنند. لذا توصیه می شود از نوع مرغوب و با کیفیت، انتخاب و قدرت آنها حداقل 5/1 برابر قدرت خازنهای مربوط، باشد. خصوصاً سعی شود از کنتاکتورهایی استفاده شود که دسترسی به قطعات یدکی آنها آسان باشد. هر اتصال (کنتاکت) نامطمئن در مدار خازن ممکن است باعث ایجاد جرقه های کوچکی شود که به نوبه خود نوساناتی با فرکانس بالا بوجود خواهد آورد که این مساله گاه خازنها را بیش از حد، گرم کرده و تحت تنش حرارتی قرار می دهد. از این رو بازدید منظم و تعویض به موقع پلاتین کنتاکتورها توصیه می شود. در کل، بهتر است علاوه بر بازدیدهای معمول، بانک خازنی ، هر سه ماه یکبار توسط افراد با صلاحیت فنی مورد بازرسی و سرویس قرار گیرد.

تعیین ضریب توان (cos φ)

روشهای تعیین میزان ضریب توان عبارتند از:

الف ـ توسط دستگاه ضریب توانسنج: در این حالت ضریب توان مستقیماً قابل خواندن است.

ب ـ با استفاده از مقدار مصرف ماهانه: ضریب توان در این روش با تقسیم توان راکتیو مصرفی به توان اکتیو مصرف شده در یک دوره کنتورخوانی، قابل محاسبه است.

ج ـ به کمک سنجش تعداد دور کنتورهای اکتیو و راکتیو: در این روش تعداد دور کنتورها در یک زمان معین، شمارش شده و سپس با داشتن عدد ثابت کنتورها ( تعداد دور به ازای یک کیلووات ساعت یا یک کیلووار ساعت) ضریب توان متوسط محاسبه میشود.

برای دقت در اندازه گیری، آزمایش چندبار، تکرار و در نهایت حد وسط، محاسبه و ملاک عمل قرار میگیرد.

محاسبه توان خازن :

پس از مشخص شدن مقدار ضریب توان موجود، محاسبه خازن برای جبران توان راکتیو و اصلاح ضریب توان، انجام میشود. معمولاً این جبرانسازی برای ضریب قدرت بین 85/0 تا 95/0 انجام میشود. از جبرانسازی ضریب قدرت بیش از 95/0 باید اجتناب شود. زیرا در این شرایط علاوه بر نیاز به میزان قابل ملاحظه ای از خازن برای تامین قدرت راکتیو، هادیها به دلیل عبور جریان زیاد راکتیو تحت تنش قرار گرفته و نیز ممکن است در شبکه مصرف کننده افزایش ولتاژ نامطلوبی ایجاد شود. روشهای متداول برای محاسبه توان خازن مورد نیاز به این شرح است:

الف ـ روش ضریب قدرت تصحیح شده: در این روش با استفاده از جدول و به کمک فرمول f ×p = Φc توان خازن مورد نظر، محاسبه میشود."مصطفی آغرل سقز" مقدار cos Φ1 ضریب قدرت فعلی سیستم است که قبلاً روش محاسبه آن ذکر شد وcosΦ2ضریب قدرت مورد انتظار است.

: Φc توان خازن مورد نیاز [KVAR]

P : توان اکتیو مصرفکننده [KW]

f : ضریب تبدیل (که از جدول به دست میآید)

ب - روش استفاده از نمودار:

در این روش به کمک نمودار و با معلوم بودن توان اکتیو مصرف کننده و ضریب توان مورد انتظار، مقدار توان خازن مورد نیاز مشخص می شود.

رگولاتور تصحیح ضریب قدرت :

از آنجا که هدف از نصب خازن، حذف بار راکتیو متغیر مصرف کننده در هر شرایط است، برای کنترل آن از رگولاتور تصحیح ضریب قدرت استفاده می شود. رگولاتور، ترتیب به مدار آمدن و یا از مدار خارج شدن خازنها در یک بانک خازنی را تعیین کرده و متناسب با بار راکتیو مورد نیاز، فرمان قطع و وصل به کنتاکتورها صادر می کند. از جمله نکات قابل توجه در رگولاتورها تنظیم مربوط به نسبت (C/K) است. مقدار (C/K) عبارت است از نسبت تبدیل توان اولین پله خازن (C)به نسبت تبدیل ترانسفورماتور جریان (K) متصل به رگولاتور. لذا پس از مشخص شدن توان راکتیو مورد نیاز باید آن را به نسبت مصارفی که در هر لحظه وارد مدار میشود پله بندی و رگولاتور مناسب با این مجموعه را انتخاب کرد . نحوه پله بندی خازنها در مشخصات فنی رگولاتورها ذکر میشود و بطور عمومی به یکی از سه روش زیر و متناسب با رفتار بار راکتیو مصرف کننده انتخاب میشود:

(1):1:1:1 …

(2):1:2:2 …

(3):1:2:4:8 …

از مشخصه های مهم دیگر رگولاتورها مراحل عملکرد آنهاست. بعنوان نمونه در رگولاتور نوع 5/3 تعداد سه عدد خازن در پنج حالت مختلف میتوانند در مدار گیرند.

بنابراین برای مقدار معینی از توان راکتیو خازنی، انتخابهای متنوعی می تواند صورت گیرد که میزان بار راکتیو که در هر مرحله وارد مدارد میشود و نیز نوع رگولاتور عامل موثر در طراحی بانکهای خازنی خواهد بود.

نتیجه گیری :

امروزه خازنها به عنوان تصحیح کننده ضریب قدرت و تغذیه کننده توان راکتیو از اهمیت خاصی برخوردارند. وجود خازن نه تنها برای اصلاح ضریب قدرت شبکه سراسری برق ناشی از اندوکتانس خطوط انتقال انرژی و ترانسفورماتورها مفید است، بلکه نصب آن برای مصرف کنندگان فشار ضعیف، ضروری است. اگر چه هزینه های اولیه سرمایه گذاری برای نصب بانکهای خازنی به نظر گران میرسد ولی در ظرف مدت 18 تا 30 ماه هزینه های فوق از محل صرفه جویی ضرر و زیان مندرج در صورتحسابهای دورهای مستهلک تصویه خواهد شد. در نتیجه توجیه و تشویق مشترکان برای نصب خازن، بهره وری دوسویه است که منافع حاصل از آن به نفع مشترکان و نیز شرکتهای برق خواهد بود.

Poly Propylene) نیز استفاده می کنند. این ورقه ها چند دور لوله شده و یک واحد خازن را تشکیل می دهند، یا تعدادی از این لایه ها روی یکدیگر قرار داده شده و آنها را مجموعاً در داخل یک مخزن مملو از مایع عایق، جاسازی کرده و دو انتهای خازن از طریق مقره به محیط خارج هدایت می شود. برای حفاظت حرارتی بانکهای خازنی از بیمتال و رله های حرارتی که به بوبین کنتاکتور خازنها فرمان قطع می دهند استفاده می شود. تنظیم این رله ها در حد 43/1 برابر جریان نامی خازن است.


موضوعات مرتبط: شعر , شيعري كوردي , ,

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


جایگاه دانشگاههای ایران در رتبه بندی جهانی سال ۲۰۱۲
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 536 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

لابراتوار تحقيقاتي رتبه‌بندي دانشگاه‌ها بر اساس عملكرد آكادميك URAP آخرين وضعيت رتبه‌بندي دانشگاه‌هاي جهان را در دوره‌ی 2013 - 2012 اعلام كرد.

بر اساس اين گزارش، دانشگاه شيراز با رتبه‌ي جهاني 676 در جايگاه ششم دانشگاه‌هاي ايراني حاضر در اين رتبه‌بندي است.

دانشگاه تهران هم با رتبه‌ي جهاني 170، در صدر 23 دانشگاه ايراني حاضر در رتبه‌بندي URAP قرار دارد.

لابراتوار تحقيقاتي رتبه‌بندي دانشگاه‌ها بر اساس عملكرد آكادميك (University Ranking by Academic performance)، از سال 2009 بيش از 2 هزار دانشگاه برتر در سراسر جهان را بر اساس معيارهاي كمي و كيفي رتبه‌بندي كرده است.

بر اساس اعلام اين مركز، دانشگاه هاروارد آمريكا، دانشگاه تورنتو كانادا، دانشگاه جان هاپكينز آمريكا، دانشگاه استنفورد آمريكا، دانشگاه كاليفرنيای بركلي آمريكا، دانشگاه ميشيگان آمريكا، دانشگاه آكسفورد انگلستان، دانشگاه واشنگتن در سياتل آمريكا، دانشگاه كاليفرنيای لس‌آنجلس و دانشگاه توكيو ژاپن، به ترتيب، 10 دانشگاه برتر جهان به شمار مي‌روند.

۱-دانشگاه تهران؛ ۲-دانشگاه آزاد اسلامي به صورت يك مجموعه؛ ۳-دانشگاه علوم پزشكي تهران؛ ۴-دانشگاه صنعتي شريف؛ ۵-دانشگاه تربيت مدرس؛ ۶-دانشگاه شيراز؛ ۷-دانشگاه صنعتي اصفهان؛ ۸-دانشگاه شهيد بهشتي؛ ۹-دانشگاه علم و صنعت ايران؛۱۰- دانشگاه تبريز؛ ۱۱-دانشگاه فردوسي مشهد؛۱۲- دانشگاه علوم پزشكي شيراز؛۱۳- دانشگاه اصفهان؛ ۱۴-دانشگاه علوم پزشكي اصفهان؛۱۵- دانشگاه رازي؛ ۱۶-دانشگاه صنعتي خواجه نصير طوسي؛ ۱۷-دانشگاه علوم پزشكي تبريز؛۱۸-دانشگاه بوعلي سينای همدان؛ ۱۹-دانشگاه شهيد باهنر كرمان؛ ۲۰-دانشگاه علوم پزشكي شهيد بهشتي؛ ۲۱-دانشگاه مازندران؛۲۲-دانشگاه علوم پزشكي ايران سابق و ۲۳-دانشگاه صنعتي اميركبير، به ترتيب 23 دانشگاه كشور هستند كه بر اساس رتبه‌بندي URAP در جمع 2 هزار دانشگاه برتر جهان قرار دارند.


منبع: سایت دانشگاه شیراز 

www.shirazu.ac.ir

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


پاكسازی رجیستری
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 483 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

بانک اطلاعاتی رجیستری در ویندوز از نرم افزارها و سخت افزارهای و نصب شده در كامپیوتر نگهداری می كند و اطلاعاتی در مورد خصوصیات اجزای مختلف كامپیوتر نیز ذخیره می كند. بعد از instal یا unistal كردن یا حتی تغییرات پیكر بندی در برنامه های رجیستر شده رجیستری ویندوز می تواند خراب شود یا آنقدر شلوغ شود كه اصطلاحآ كامپیوتر گیج شود و عكس العملهای غیر معمولی از خود نشان دهد.

ویندوز یك ابزار بسیار مفید برای تعمیر رجیستری در اختیار شما قرار داده است. به دلیل اینكه رجیستری دائمآ در ویندوز مورد استفاده قرار می گیرد این ابزار فقط در msdos قابل استفاده است روی start كلیك كنید سپس روی shut down كلیك كنید و گزینه start in ms dos كلیك كنید. اطلاعات بیشتر در مورد این ابزار را می توانید از سایت microsoft بدست بیاورید.

زمانیكه C:windows ظاهر شد این عبارت را تایپ كنید scanreg/fix بعد از یك تآخیر كوتاه یك پنجره حاوی پیغام ظاهر می شود و به شما اطلاع می دهد كه رجیستری با موفقیت تعمیر شد با زدن كلید Enter آن را تصدیق كنید. زمانیكه دوباره C:windows ظاهر شد تایپ كنید scanreg/opt بعد از لحظاتی دوباره C:windows ظاهر می شود. برای باز گشت به ویندوز exit را تایپ كنید

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


بوخهلتس
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 545 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )
 

این رله بروی ترانسفورماتورهای کنسرواتور دار نصب میشود و برای ترانسفورماتورهای هرمتیک میتوان از تجهیزات خاص همچون رله هرمتیک و DGPT که عملکرد مشابه بوخهلتس دارند استفاده نمود. در این وسیله حفاظتی، گاز های ایجاد شده از تجزیه روغن ناشی از تخلیه جزئی و کامل و نقاط داغ غیر مجاز در داخل ترانسفورماتور جمع میشود، بطوریکه اگر میزان گاز بوجود آمده از حد معینی تجاوز نماید با اتصال دو کنتاکت موجود در آن آلارم و سپس فرمان قطع ارسال میشود.

بوخهلتس یک رله حفاظتی برای دستگاهی است که توسط روغن خنک میشود و یا از روغن به عنوان ایزولاسیون در آن استفاده شده است و دارای ظرف انبساط نیز می باشد . این رله با بوجود آمدن گاز یا هوا در داخل منبع روغن دستگاه و یا پائین رفتن سطح روغن از حد مجاز و یا در اثر جریان پیدا کردن شدید روغن بکار می افتد و سبب به صدا درآوردن سیگنال و دادن علامت می شود و یا اینکه مستقیماً دستگاه خسارت دیده را از برق قطع می کند .

این رله دستگاهی است که توسط روغن خنک میشود و یا از روغن به عنوان ایزولاسیون در آن استفاده شده است و دارای ظرف انبساط نیز می باشد . این رله با بوجود آمدن گاز یا هوا در داخل منبع روغن دستگاه و یا پائین رفتن سطح روغن از حد مجاز و یا در اثر جریان پیدا کردن شدید روغن بکار می افتد و سبب به صدا درآوردن سیگنال و دادن علامت می شود و یا اینکه مستقیماً دستگاه خسارت دیده را از برق قطع می کند .

رله بوخهلتس به قدری دقیق است که به محض اتفاق افتادن کوچکترین خطائی عمل می کند و مانع آن می شود که دستگاه خسارت زیادی ببیند . اگر از این رله برای ترانسفورماتور روغنی استفاده شود ، خطاهائی که سبب بکار انداختن رله بوخهلتس می شوند عبارتند از :
جرقه بین قسمتهای زیر فشار و هسته ترانسفورماتور

اتصال زمین

اتصال حلقه و کلاف

قطع شدن در یک فاز

سوختن آهن

چکه کردن روغن از ظرف روغن و یا از لوله های ارتباطی.

.....

در خطاهای کوچک ، هوا یا گازهای متصاعد شده از روغن ، وارد لوله رابط بین ترانسفورماتور و منبع ذخیره روغن (ظرف انبساط) شده و به داخل رله بوخهلتس که در یک قسمت از این لوله قرار دارد راه یافته و به طرف فسمت بالای رله که به صورت مخزن گاز درست شده است صعود می کند و در آنجا جمع می شود .

گازهای راه یافته به داخل رله بوخهلتس به سطح فوقانی روغن فشار می آورد و باعث پائین آوردن سطح روغن در رله بوخهلتس میگردد . این فشار به شناور بالائی رله ، منتقل میشود و آن را به طرف پائین میراند . حرکت شناور باعث بستن و یا باز کردن کنتاکتهائی میشود که جهت دادن فرمان در یک محفظه جیوه ای تعبیه شده است . در موقعی که خطا به صورت یک اتصالی شدید باشد ، گازهای متصاعد شده در اثر قوس الکتریکی به قدری زیاد می گردد که موجب راندن موجی از روغن به داخل ظرف انبساط میشود . اگر سرعت موج روغن از مقدار معینی که قبلاً تنظیم شده است تجاوز کند ، قبل از اینکه گازها به داخل رله بوخهلتس راه یابند ، دریچه اطمینان رله به کار می افتد و باعث قطع ترانسفورماتور از برق می شود . اگر رله بوخهلتس دارای دو گوی شناور باشد ، دریچه اطمینان طوری تنظیم می شود که در صورتیکه سرعت حرکت روغن مابین 50 تا 150 سانتیمتر بر ثانیه رسید ، رله قطع کند .در رله هایی که شامل یک گوی شناور میباشد ، دریچه اطمینان با شناور لحیم شده است و در این رله ها وقتی سرعت روغن به 65 تا 90 سانتیمتر بر ثانیه رسید رله عمل می کند.طریقه نصب صحیح رله بوخهلتس بروی ترانسفورماتورها باید حتماً رعایت شود . شیر یک طرفه باید حتماً قبل ار این رله و مابین رله و کنسرواتور نصب شده باشد .

پیچ یا شیرتخلیه مربوط به هواگیری رله بوخهلتس که در هنگام راه اندازی و برای خروج هوا و پر شدن روغن داخل مخزن آنرا باز می کنند و همچنین در زمان عملکرد رله بوخهلتس برای تجزیه و تحلیل گاز کروماتوگرافی با نمونه گیری از گاز جمع شده در ان از این شیر تخلیه استفاده می نمایند .

پوش باتون مربوط به تست دستی رله بوخهلتس که با توجه به شکل میتوان به ترتیب مراحل 1 که مربوط به آلارم رله است یعنی مقداری گاز جمع شده است و یا حالت 2 ک نشاندهنده حجم گاز زیادی است را تست نمود و حرکت گوی ها را از بیرون رله مشاهده نمود .

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


روغن ترانسفورماتور
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 468 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

روغن ترانسفورماتور بخش تصفیه شده روغن معدنی می باشد که از یک قرن پیش(از سال 1886 )  در صنعت برق مورد استفاده قرار گرفته،و در دمای بین 250 تا 300 درجه سانتی گراد به جوش می آید. این روغن پس از تصفیه از لحاظ شیمیایی کاملاً خالص بوده و تنها شامل هیدرو کربنهای مایع می باشد. روغنهای اولیه بر پایه پارافین خام بود. اکسیداسیون روغن های پارافینی حالت لجنی غیرقابل حل (Insoluble Sludge)  را ایجاد می کند تا ویسکوزیته افزایش یابد این امر باعث افت انتقال حرارت ، داغ کردن ترانسفورماتور و کاهش طول عمر آن می شود. در نتیجه این گونه روغن های پارافینی به طور موفقیت آمیزی جایگزین روغن های نفتانیک شدند.

روغن ترانسفورماتور دو وظیفه اساسی بر عهده دارد:اول اینکه بعنوان عایق الکتریکی عمل می نماید و ثانیاً حرارت های ایجاد شده در قسمتهای برقدار ترانسفورماتور را به خارج منتقل می کند.با ولتاژ های بالایی که هم اکنون در شبکه انتقال انرژی صورت می گیرد نیاز به روغن ترانسفورماتور ها بعنوان عایق الکتریکی و وسیله خنک کننده افزایش یافته است. چنانچه روغن خالص باشد مشخصات الکتریکی آن خوب خواهد بود و نیز اگر ویسکوزیته (چسبندگی) روغن کم باشد ، خاصیت خنک کنندگی بهتری خواهد داشت و POUR POINT آن پائین خواهد بود . به هر حال ویسکوزیته روغن را نمی توان بسیار پائین انتخاب کرد زیرا در این صورت flash point روغن پائین تر خواهد آمد و از روغن با flash point پائین نبایستی استفاده کرد.پائین ترین حد flash point در اینگونه موارد 130 درجه سانتی گراد در نظر گرفته میشود.در عین حال ویسکوزیته روغن نباید به اندازه کافی پائین باشد تا p.p روغن کمتر از 40- درجه سانتی گراد باشد.( در بعضی کشورهای اروپای شمالی از روغنهایی با p.p پائیت استفاده میشود ) .

انتخاب روغن اولیه مهمترین قدم در کارخانه های سازنده روغن عایقی است. مقدار درجه پالایش مواد خام و نوع فرآیند و عمل آوری آن ممکن است موجب تغییرات عمده ای در ساختار محصول پایانی شود. در فرایند پالایش ، مناسب ترین صفات روغن خام انتخاب و مواد غیر ضروری از آن خارج می شود.

محصول نهایی دارای ساختارهای متناسب به صورت حلقه های معطر ، نفتانیکها و پارافینهاست. این فرایند ممکن است شامل بهبود آبی / هیدروژنی ، استخراج حلال ، غیر مومی کردن ، بهبود اسید و خاک باشد. اگر چه روش مشخص برای کارخانه ای که مایع عایقی خوب را مشخص کند وجود ندارد ، بدون در نظر گرفتن روش مورد استفاده در پالایش ، روغن عایقی تولید شده باید دارای کارکرد بالا ، مختصات جذب گاز ، پایداری شیمیایی و مقاومت در برابر اکسیده شدن باشد و علاوه بر آن بالاترین حد غلظت ( اشباع ) هیدروکربن آروماتیک و سولفورونیتروژن موجود را نیز که از عوامل مهم است ، داشته باشد.


|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


خصوصیات یک روغن ایده آل
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 473 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

یک روغن ایده آل میتواند ایتمهای زیر را در بر داشته باشد :

1.    استقامت الکتریکی بالایی داشته باشد.

2.    انتقال حرارت را بخوبی انجام دهد.

3.    جرم مخصوص پائینی داشته باشد.

در روغن هایی که جرم مخصوص پائینی دارند ، ذرات معلق براحتی و به سرعت ته نشین میگردند و این خاصیت باعث تسریع در روند هموژنیزه روغن میشود .

4.  ویسکوزیته پائینی داشته باشد، روغنی که وسکوزیته پائینی دارد سیالیت آن بهتر است و بیشتر است و در نتیجه خاصیت خنک کنندگی بهتری خواهد داشت.

5.  Pour point پائینی داشته باشد .روغنی که Pour point پائینی دارد در درجه حرارت های پائین حرکت خود را از دست خواهد داد.

6.  Flash point بالایی داشته باشد. Flash point مشخص کننده تمایل روغن به تبخیر شدن میباشد. هر چه Flash point روغن پائین تر باشد تمایل به تبخیر شدن در روغن بیشتر است.هنگامی که روغن تبخیر میشود ، ویسکوزیته آن بالا میرود و روغن های تبخیر شده ترکیبات اتش زایی را با هوای بالای روغن ایجاد می کنند.

7.    به مواد عایقی و استراکچر فلزی نمی بایستی آسیبی برساند.

8.    خاصیت شیمیایی پایداری داشته باشد.این مسئله به عمر بیشتر روغن کمک خواهد کرد.

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


تست ترانسفورماتورهای قدرت
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 494 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

 تست ترانسفورماتورهای   قدرت  

 در هنگام نصب و راه‌اندازی

 1 - تست اندازه‌گیری مقاومت عایقی( تست مگر): هدف: اندازه‌گیری مقاومت اهمی عایق می‌باشد که مقدار آن نباید از حد معینی کمتر باشد. این آزمایش عیب عایق و عایق کاری را نیز آشکار می‌سازد. نیازمندیهای اندازه‌گیری مقاومت عایق سیم پیچ: ترانسفورماتور کاملاً نصب شده و توسّط روغن پر شده باشد. خروجی مقره‌ها به بیرون متصل نباشد. تمام مقره‌های چینی به وقت تمیز شده باشند. مخزن ترانسفورماتور زمینه شده باشد. سیم‌های اندازه‌گیری عایق شده دارای ولتاژ تمیز بوده و به قطعات زمین شده اتصال نداشته باشند. تمام سیم پیچ‌ها باید اتصال کوتاه داشته باشند. ولتاژ اندازه‌گیری: ترانسفورماتورهای با:

:1    توان  OMVA    >2MVA   2.5 kv DC  ولتاژ آزمایش up =

 به هرحال ولتاژ آزمایش نباید از 0.7  * (ولتاژ استقامت کوتاه مدت power frequency) مربوط به کمترین مقدار ولتاژ وصل شده بیشتر باشد.

ترانسفورماتورهایی با توان < 1 MVA ولتاژ آزمایش: UP = 5kvDC برای ترانسفورماتورهایی که درای دو سیم پیچ هستند،

 3 نوع اندازه‌گیری برای آنها مشخص شده.

1- بین سیم پیچ‌های فشار ضعیف (L.V) و مخزن زمین شده. (سیم پیچ H.V در ابتدا زمین شده‌اند.)

 2- بین سیم پیچ‌های فشار قوی (H.V) و فشار ضعیف (L.V) و مخزن زمین شده.

 3- بین سیم پیچ‌های فشار قوی H.V و مخزن زمین شده.

 روش‌ اول: - مگر را مطابق با شکل‌ها  متصل می‌کنیم. در حین تست اتصال نقطه‌ای صفر سیم پیچ به زمین قطع می‌شود. - پس از یک دقیقه وصل مگر به سیم پیچ مقاومت عایقی را اندازه‌گیری می‌کنیم. اگر مقدار اندازه‌گیری تا1 دقیقه ثابت نباشد تا 5 دقیقه افزایش می‌دهیم. -      مقاومت عایق باید ؟ مگا اهم باشد.

 روش  دوم: -      مگر مطابق روش اول متصل می‌شود. -      پس از 1 دقیقه مقدار مقاومت را از روی مگر می خوانیم. -      پس از 10 دقیقه مقدار مقاومت را از روی مگر می خوانیم. - نسبت R10 را به R1 محاسبه می‌کنیم که این ضریب باید بیشتر از 5/1 باشد. -      مقاومت عایقی به درجه حرارت بستگی دارد. سیم پیچ فشار قوی- زمین   سیم پیچ فشارضغیف- زمین     سیم پیچ فشار قوی و فشار ضعیف       نکته: از دست زدن به صفحات متصل شده به مقره‌ها در هنگام اندازه‌گیری اجتناب نمایید. پس از آنکه اندازه‌گیری کامل شد سیم پیچ اندازه‌گیری شده را جهت تخلیه الکتریکی به زمین متصل نمایید.

 

نتایج آزمایش: وسیله اندازه‌گیری:        ------------------------- ولتاژ آزمایش:  KV     ------------------------- دمای روغن:    C       ------------------------- نقاط اندازه‌گیری شده مقاومت عایقی  پس از 1 دقیقه ..... دقیقه ..... دقیقه HV-E       MV-E       LV-E       HV-MV       HV-LV       MV-LV       ولتاژ فشار قوی:      HV ولتاژ فشار ضعیف:    LV ولتاژ فشار متوسط:  MV    اندازه‌گیری مقاومت عایق هسته با زمین: هسته ترانس توسّط بدنه از طریق کابل زمین شده و برای اندازه‌گیری آن کابل را از زمین جدا کرده و توسّط مگر مقاومت عایق را در مدت یک دقیقه اندازه‌گیری می‌کنند. مقدار اندازه‌گیری شده باید دارای 5  الی 10 مگا اهم باشد.

 2- تست  tanδتست ضریب تلفات عایق:   هدف: ضریب تلفات عایق مشخص کننده کیفیت عایق می‌باشد. tanδدر عایق‌ها باید مقدار کوچک داشته باشد. در مواردی که به مقاومت عایق اطمینان نداشته باشیم حتماً انجام می‌شود. شرح تست: - این آزمایش توسّط دستگاه پل شرینگ یا بادستگاه اندازه گیری  tanδانجام می‌شود و tanδرا اندازه می‌گیرد. - ضریب تلفات عایق ترانس را با ولتاژ 100 ولت اندازه می‌گیرند. آزمون اندازه‌گیریtanδدرموارد زیر انجام می‌گیرد:

 1- بین سیم پیچ‌های H.V و L.V زمین شده

 2- بین سیم پیچ‌های L.V و H.V زمین شده

 3- بین سیم پیچ‌های H.V و L.V متصل به هم و زمین شده

 4- بین ترمینال تست بوشینگ و ولتاژ بالا و زمین. نکته: در هنگام اندازه‌گیری  tanδ H.V    درجه حرارت و فرکانس را در زمان اندازه‌گیری باید ذکر کرد.  

 3- تست استقامت الکتریکی روغن

مشخصات روغن :

1_ شفاف و عاری از ذرات معلق

2_ دانسیته(چگالی) در حرارت 27 درجه 0.89 g/cm3

3 _ نقطه اشتعال 140 درجه سانتی گراد

4 _ نقطه انجماد 10 – سانتی گراد

5 _ ولتاژ شکست بستگی به ولتاژ ترانس متفاوت است

6 _ میزان رطوبت مجاز 5 ppm

روغن :

- روغن از جنس هیدرو کربن معدنی حاصل از پالایش نفت خام

مزایا :

  - خاصیت خود ترمیمی روغن در اثر اسیب دیدن به علت جرقه (محدود)

  - قابلیت تصفیه روغن (دفع رطوبت )

معایب :

   - عمده ترین ضعف این نوع روغن سرطان زا بودن آن است .

   - قابلیت نفوذ روغن (دماهای مختلف)

 

دو آزمایش اساسی که بر روی روغن ترانسفورماتور انجام میگیرد  :

آزمایش شکست عایقی روغن

آزماش گاز کارماتوگرافی

 

 

هدف: اندازه‌گیری ولتاژ شکست روغن می‌باشد که استقامت روغن را به ما نشان می‌دهد که بیان کننده خواص روغن می‌باشد. روش آزمایش شده: قبل از شروع آزمایش فاصله بین الکترودها باید توسّط یک وسیله اندازه‌گیری سنجیده شود و سپس باید ظرف آزمایش توسّط مقدار روغن پر شود. روغن باید به گونه‌ای ریخته شود که هیچ گونه حباب هوایی تشکیل نشده و سپس به مدت 10 دقیقه در ظرف آزمایش قرار می‌گیرد تا با دمای محیط هم دما شود. ولتاژ به سرعت 2 kv/s بالا رفته و مقدار شروع آن از صفر می‌باشد تا شکست الکتریکی حاصل شود. هر نمونه روغن با 6 آزمایش شکست الکتریکی به فاصله زمانی 2 دقیقه انجام می‌شود. پس از هر شکست الکتریکی روغن سیاه شده بین الکترودها باید درکل حجم روغن توزیع شود. بدون آنکه باعث آلودگی روغن و یا تغییر دادن محتوای رطوبت آن و یا تولید حبابی از هوا گردد. بدین منظور از میله‌های مخلوط کننده وسایل و ابزارهای هم زن، صفحات گردنده، پمپها، سیر کوله کننده می‌توان استفاده نمود. الکترودهای قابل گردش باید کمی به عقب و جلو حرکت داده شوند. ولتاژ را شکست الکتریکی، میانگین حسابی 6 آزمایش بر حسب KV می‌باشند که به نزدیکترین مقدر گرد شده است. در استاندارد VDE میانگین 5 آزمایش آخر محاسبه می‌شود و طبق استاندارد VDE برای روغن نو بایستی بیش از 55 kv و برای روغن کار کرده بایستی بیش از 50 kv باشد. نکته: اگر ولتاژ را شکست یکی از 6 آزمایش بیشتر از 15% از مقادیر استاندارد فاصله داشه باشد باید تست را با نمونه جدید تکرار کرد.

5- تست الکتریکی فن‌ها:

 تجهیزاتی که برای این قسمت لازم است: میگر 0-1000 V ولتمتر دقیق می‌باشد با میگر زدن به سیم پیچ های فن به سلامت آنها و عملکرد صحیح فن پی خواهیم برد.   نتیجه تست طبق جدول زیر می‌باشد: وضعیت ارزش جهت گردش جریان  راه اندازی مقاومت عایق کلافها مقاومت اهمی کلافها نقاط اندازه‌گیری نام تجهیزات طبیعی غیر طبیعی نرمال غیر نرمال             در ضمن برای تست الکتریکی پمپ‌های خنک کن ترانسفورماتور نیز قسمت های بالا صورت می‌گیرد. همچنین برای تست الکتریکی الکتروموتور تپ چنجر ترانسفورماتور نیز این تست انجام می‌شود.

 6- تست نسبت تبدیل: هدف: تأیید نسبت ترانس از روی پلاک ترانس در صورت امکان، از ترانسفورماتور نسبت متر استفاده کنید. اگر این دستگاه در دسترس نباشد می‌توان تست را بصورت زیر انجام داد: - از طرف ترمینال های فشار قوی ترانس را با ولتاژ سه فاز 380 تغذیه کنید. - در مسیر تغذیه فشار قوی 3 آمپر متر قرار داده و جریانهای مغناطیسی سه فاز را در تمام تپ‌ها بر حسب میلی آمپر یادداشت کنید. - ولتاژ بین فازهای فشار ضعیف در تمام تپ ها یادداشت کنید. در صورتیکه نتایج رضایت بخش نیست، (متعادل نبودن ولتاژها) ولتاژ را سه فاز فشار قوی را نسبت به نول در همه تپ‌ها نیز یادداشت کنید. - از مقایسه ولتاژ فشار قوی با فشار ضعیف نسبت تبدیل را در تپ‌های مختلف محاسبه کرده و با پلاک نامی ترانس مقایسه کنید. تذکر 1: معمولاً ولتاژ شبکه ثابت نیست و با بار ندکی تغییر می‌کند. همچنین ممکن است ولتاژ هر سه فاز نیز اندکی با هم اختلاف داشته باشند. تذکر 2: ترانس را از سمتH.V برق دار کنید. چرا که در غیر اینصورت ترانس دارای ولتاژ فشار قوی خواهد بود. توسّط دستگاه نسبت متر با تنظیم دستگاه وقتی جریان ثانویه ترانس صفر شده دراین حالت نسبت ترانسفورماتور را می‌توان از روی ترانس نسبت متر بخوانیم.

 7- تست رله‌های بوخهلتز، جانسون با ترمومتر‌های روغن، سیم پیچ ترانس، سطح روغن، کالیبراسیون هدف: برای اینکه اطمینان حاصل کنیم اگر خطایی رخ داد، دستگهاهای نشان دهنده آلارم یا تریپ در اتاق فرمان آن خطا را ثبت خواهند کرد. تست عملکرد دستگاههای حفاظتی و سیم کشی و مربوطه انجام می‌گیرد. قبل از شروع چک ها کلیدهای فشار قوی و فشار ضعیق ترانس وصل هستند. هنگام عملکرد کنتاکهای تریپ، باز شدن برکر را رویت نماید. - آلارم نشان دهنده سطح روغن 1-اگر یک مغناطیس قوی در دسترس است ، آن را بر روی شیشه  سطح سنج به موازات عقربه قرار می‌دهیم و آن را به سمتی می چرخانیم که سطح روغن کمتر را نشان می‌دهد تا اینکه میکرو سوئیچ و داخل سطح سنج عمل کند. 2- اگر یک مغناطیس قوی در دسترس نیست با باز کردن پیچ ها، سطح سنج را از بدنه منبع انبساط جدا می‌کنیم، آنگاه یک شیء آهن، مثلاً  آچار را از پشت به سطح سنج نزدیک کرده و میکرو سوئیچ آن را فعال می‌کنیم. پس از اطمینان از صحت کار دستگاه را در محل خود نصب می‌کنیم. - تریپ رله‌ی بوخهلتز: الف) تست با اهرم تست: به روی رله بوخهلتز، اهرمی جهت تست پیش بینی شده است. درحالت معمول توسّط یک پیچ کلاهکی تشکل از میله اهرم حافظت می‌شود. جهت انجام تست باید پیچ را باز کرده آنگاه پیچ را به پایین فشار داد. هنگامیکه پیچ تا نصفه به پایین فشرده شود، کنتاکتهای مربوطه به شناور فوقانی رله عمل می‌کند. و مسیر آلارم را برقرار می‌سازد. با فشار دادن کامل اهرم به پایین کنتا کتهای مسیر تریپ نیز برق وارد می‌شود و صحت کار رله تایید می‌گردد. این تست در هر تعمیر ترانس نیز انجام می‌شود. ب) تست، پمپ هوا: همواره با متعلقات رله بوخهلتر، یک پمپ کوچک نیز داده می‌شود. این پمپ را می‌توان شبیه تست هوا به رله متصل کرد و هوا به داخل آن پمپ نمود تا اینکه سیستم کنتاکتهای فوقانی آن عمل کند. پس از آن پمپ را باز کرده و اجازه دهید هوای داخل آن تخلیه گردد حال رله برای بهره برداری آماده است. تست آلارم و تریپ نشان دهنده دمای روغن نشان دهنده دمای روغن معمولاً مجهز به چند کنتاکت می‌باشد که ممکن است بصورت زیر تنظیم شده باشند. کنتاکت 1: در 90°C آلارم. کتاکت 2: در 100 تریپ کنتاکت 3: در 100 تریپ می‌دهد. بر روی صفحه نشان دهنده دما دکمه‌ای وجود دارد که از داخل به سوزنی متصل است. توسّط این سوزن می‌توان نشانه های تنظیم آلارم و تریپ را جابجا نمود. برای تست صحت عملکرد و کنتاکتها، می‌توان عقربه نشان دهنده را با سوزن عقربه گیر (Dray pointer) جابه جا نمود و به مقابل نشانه های دما آورد. پس از تایید عملکرد که کنتاکها، باید نشانه‌ها را بر روی اعداد تنظیم کرده قبلی برگرداند. تذکر: هرگز نباید عقربه نشان دهنده را به سمت چپ جابجا نمود. تست تریپ شیر فشار شکن (سوپاپ اطمینان یا رها ساز): در صورتی که براثر نقص داخلی ترانس فشار روغن افزایش یابد شیر فشار شکن  باز شده و روغن و گاز از طریق شیر تخلیه می‌شود. پس از کاهش فشار شیر توسّط نیروی فنر مجددا بسته می‌شود و در کنار شیر فشار شکن میکرو سوئیچی نصب می‌شود که در هنگام عمل کردن شیر، توسّط اهرمی میکرو سوئیچ نیز عمل می‌کند. نشان دهنده دمای سیم پیچ ها: این نشان دهنده نیز مجهز به چندین کنتاکت است. برای چک کردن صحت عملکرد کنتاکت‌ها توسّط سوزن عقربه گیره عقربه نشان دهنده را جهت عقربه ساعت حرکت می‌دهیم. تا به مقابل نشانه ها برسد و کنتاکت مربوطه عمل نماید. اگر عقربه از محل نشانه عبور کرده شود باید نشانه را به سمت عقربه حرکت داد . حرکت دادن عقربه به سمت چپ مجاز نیست. وسیله حفاظتی تپ چنچر (کلید چاقویی): در قسمت فوقانی حد تپ چنجرهای قابل عملکرد زیر باریک وسلیه‌ی حفاظتی در مقابل فشار ضربه‌ای نصب می‌گردد که به کلید چاقویی مشهور است. برای تست این وسیله باید اهرم متصل به چاقو را با دست بالا آورد تا سوئیچ مربوطه عمل کند و بر‌کر را تریپ بدهد. پس از اتمام تست، دکمه سوئیچ که بیرون پریده است را باید به موقعیت بهره برداری برگرداند. تست نشان دهنده جریان روغن: هر واحد خنک کن دارای یک نشان دهنده جریان روغن است. اگر سیستم خنک کن قطع شده باشد و یا اشکالی در آن باشد، از طریق نشان دهنده جریان روغن آلارمی به اتاق فرمان فرستاده می‌شود. برای چک کردن عمل نشان دهنده در شرایطی که پمپ‌ها روشن است، بستن یکی از شیوه های میسر بای پاس جریان روغن از مسیر بای پاس را قطع می‌کنند. یک صفحه ضربه گیر که در مسیر روغن قرار داده شده و دراین حالت پایین می‌افتد و سوئیچ جیوه‌ای مغناطیسی آن عمل کرده و فرمان آلارم صادر می‌کند. تابلو کلید: تمام ترمینال هایی که از وسایل حافظتی وCT ها وارد کرده به اتاق فرمان می روند را توسّط پیچ گوشتی چک کرده که محکم باشند تا قطعی در سیم ها وجود نداشته باشد. بعلاوه پرچمی های رله‌ها و بوق را در هنگام تست کردن دستگاههای حفاظتی و سیم کشی آنها چک کنیم. تمام نشان دهنده های آلارم و تریپ، مخصوص آنهایی که به فن‌ها و پمپ ها مربوط می‌شوند را چک کنیم، بدین ترتیب که کلید تک تک آنها را خاموش کرده و آلارم را ببینیم و سپس آن را توسّط کلید«تایید» برطرف کنیم. همچنین کنترل دستی و اتومات سیستم خنک کن و مواد تغذیه مربوطه، کلید ها و سایر تجهیزات آن باید چک شوند. لامپ روشنایی که در پشت در کابین نصب می‌شود و هیتری که در داخل کابین است، توسّط ترموستات آن چک شوند. تست کالیبره بودن: اگر گمان رود که نشان دهنده عقربه‌ای درمای روغن و یا دمای سیم پیچ مقدار واقعی را نشان نمی‌دهد باید آن را تنظیم نمود.

 8- تعیین گروه برداری ترانس توسّط آزمایش: اگر نوع اتصال سیم پیچ های اولیه و ثانویه مشخص باشد: - ابتدا یکی از ترمینال های اولیه را به ترمینال همنام ثانویه وصل می‌کنیم. (مثلا A را به a) - سپس توسّط منبع سه فاز 400 ولت طرف اولیه را برق دار کرده و ولتاژ های خطی اولیه و ثانویه را اندازه‌گیری نموده و در جدولی یادداشت می‌نماییم. آنگاه ولتاژ را بین دو سر دیگر اولیه را با دو سر ثانویه اندازه گرفته و در جدول می‌نویسیم. مطابق شکل مثلث ولتاژ های خطی اولیه را می‌توان ترسیم کرد. برای پیدا کردن نقطه‌ b به مرکز B شعاعی معادل VBb یک قوس می‌زنیم. همچنین به مرکز c و به شعاعی معادل Vcb قوس دیگری می‌زنیم که از محل تلاقی این دو قوس، نقطه b بدست می‌آید: زاویه بین بردارهای AB و ab تعیین کننده اختلاف فاز و گروه برداری ترانس خواهد بود. با توجه به جدول صفحه بعد هم می‌توان گروه برداری را مشخص کرد و برای گره برداری ترانس سه سیم پیچه یکبار اولیه و ثانویه و ثالثیه را مشخص می‌کنیم

PHASE TRANSFORMENS WITH TAPS 9-

تست تپ چنجر: درمورد تپ چنجر، تست پیوستگی ولتاژ و تست نسبت تبدیل در تمام تپ ها انجام می‌شود. در سمت فشار ضعیف، سه ولت متر عقربه‌ای قرار داده و تپ های مختلف را امتحان کنید. عقربه نباید در حین تعویض تپ کاملاً صفر باشد زیرا این به معنی قطع شدن مدار است که در تپ چنجر onload مجاز نیست. بلکه عقربه باید اندکی افزایش یا کاهش ولتاژ را به سبب تغییر تپ نشان دهد. استفاده از ولت متر دیجیتالی برای این تست مناسب نیست. تست های الکتریکی خاص برای تپ چنجر توصیه نمی‌شود. بلکه توصیه می‌شود که در فواصل زمانی معین مثلا حداقل 2 بار در سال- تپ چنجر بصورت یک سیکل کامل عمل کند. تا از اکسید شدن و ایجاد مقاومت تماسی بر روی کنتاکها جلوگیری شود. - تپی که در اتاق فرمان نشان می‌دهد با تپی که از روی ترانس می خوانیم یکی باشد. - در صورت عوض کردن تپ به صورت دستی باید بصورت خودکار امکان تغییر تپ در صورت اتوماتیک از اتاق فرمان وجود نداشته باشد. - تپ ها را از ابتدا تا انتها تغییر دهیم و ترتیب آنها را چک کنیم. تست پیوستگی تپ چنجر تجهیزات مورد نیاز جهت آزمایش واریاک سه فاز (0-10 A) – (0-380V) – ولتمتر دقیق آنالوگ روش آزمایش بدین صورت است که طبق مدار زیر ولتاژ سه فاز به سمت فشار قوی اعمال و از سمت فشار ضعیف ولتاژ قرائت می‌شود و نتیجه در جدول زیر ثبت می‌گردد. هدف از این آزمایش پی بردن به صحت اتصالات سیم پیچ تنظیم ولتاژ است.   منبعتغذیه سه فاز  - ولتاژ آزمایش بستگی به ولتاژ نامی ترانسفورماتور دارد. - در زمان آزمایش به عقربه و ولتمتر ها توجه شود که پس نزند. نوع اتصال قرائت ولتاژ شماره تپ   

        1    2   3   4       5       6

      7       8       9       10       11       12

       13       14       15       16      17       18

                                                                      19       20  

 

-10 تست شار مغناطیسی: هدف: آشکار شدن مشکلات هسته، که از تقسیم شار در هسته و جریان بی باری ترانسفورماتور مشخص می‌شود وجود اتصال حلقه در یک سیم پیچ باعث می‌شود که جریان بی باری آن به شدت افزایش یابد و تقسیم شار در آن ستون، در صورت تغذیه سیم پیچ ستون دیگر نزدیک به صفر برسد. شرح تست: - به یکی از فازهای طرف اولیه یک ولتاژ فازی  می‌دهیم. - ولتاژ های فازی ترمینال های دیگر اولیه را اندازه می‌گیریم که در صورت سالم بودن باید جمع این دو ولتاژ برابر با ولتاژی باشد که به ترانس داده‌ایم.  - در صورتیکه ولتاژ را به فاز وسط بدهیم با وجود برقراری رابطه بالا ولتاژ های دو فاز دیگر باید با هم برابر باشند.        - ولتاژهای فازی طرف ثانویه را اندازه می‌گیریم در صورت سالم بودن باید جمع ولتاژ های دو فاز ثانویه با یکی از فازهای دیگر ثانویه برابر باشد.

 11- تست اندازه‌گیری جریان بی باری: وسایل مورد نیاز برای این تست عبارتند از: واریاک سه فاز (0-10 A) و (0-380 V) سه عدد مولتی متر جهت قرأت جریان روش آزمایش بدین صورت است که مدار شکل زیر را وصل کرده و مقادیر بدست آمده در جدول زیر ثبت می‌گردد. هدف از این آزمایش پی بردن به کیفیت مغناطیسی هسته ترانسفورماتور می‌باشد.     منبع تغذیه سه فاز     ولتاژ آزمایش بستگی به ولتاژ نامی ترانسفورماتور دارد

. Iz MA Iy mA Ix mA فرم اتصال

  12- تست اندازه‌گیری مقاومت اهمی سیم پیچ‌ها،

 (اندازه‌گیری مقاومت dc سیم پیچ‌ها): هدف: با این آزمایش اگر اشکالی در سیم پیچ وجود دارد، آشکار می‌گردد و اگر احتمال بی نظمی در مدار باشد این اندازه‌گیری انجام می‌شود. سیم پیچ‌هایی که مجهز به تپ می‌باشند اگرمقدار مقاومت اندازه‌گیری شده از مقادیر اندازه‌گیری شده در کارخانه بیشتر باشد. نتیجه این که روی کتاکهای تیپ چنجر دوده یا رسوب نشسته است. از آنجا که در حین بهره برداری دمای سیم پیچ ها بالاست طبق استاندارد باید مقادیری که در دمای محیط اندازه‌گیری می‌شوند به دمای 75°c تبدیل گردد. Rm = مقاومت اندازه‌گیری شده   فرمول تبدیل Stm دمای محیط روش های اندازه‌گیری: 1- ولت آمپر. 2- پله و تسون ولت آمپر: جریان در حد ده آمپر DC از سیم پیچ ها عبور داده و ولتاژ دو سر آنها را اندازه گیری می‌کنیم. آنگاه مقاومت بر اساس قانون اهم محاسبه می‌شود. نکته مهم این که دمای سیم پیچ ها و روغن در زمان آزمایش باید ثبت شود و بایستی در هنگام اندازه‌گیری، ترانس باید به ثبات گرمایی و ثبات الکتریکی برسد. - حالت گذاری ناشی از کلید زنی یا نوسانات منبع ولتاژ تا چندین دقیقه طول خواهد کشید.

13- آزمایش الکتریکی بر روی فن‌های خنک کن. تجهیزات مورد نیاز: مگر 1000 V-0 و ولتمتر دقیق روش آزمایش با انجام مگر بر روی فن‌های مربوط به سیم پیچ های آنها از عملکرد صحیح آنها اطلاع پیدا می‌کنیم. هدف از این آزمایش پی بردن به سلامتی سیم پیچ فن و عملکرد صحیح آنهاست.

 

  14-  تست ترمومترهای اندازه‌گیری: تجهیزات مورد نیاز: ظرف روغنی- گرمکن جهت گرم کردن روغن- ترمومتر- ولت متر روش آزمایش به این صورت است که سنسور حرارتی ترمومتر را داخل روغن که گرم شده است گذاشته (یا ترموکوپل در داخل روغن) و درجه حرارت را ثبت می‌کنیم و با درجه حرارت اعمال شده مقایسه می گردد. هدف از این آزمایش پی بردن به صحت عملکرد ترمومترهای اندازه‌گیری است.

 15- تست گاز کروماتوگرافی تجهیزات مورد نیاز: دستگاه تست گاز کروماتوگرافی روش آزمایش به این صورت است که با تبخیر روغن در دستگاه گاز کروماتوگرافی و آنالیز گازهای موجود در روغن پی بوجود گازهای مختلف در روغن برده شده و هر نوع اتصالی و اشکالی که در سیسنم پیش می‌آید گاز مخصوص به خود را تولید می‌کند  با تشخیص نوع گاز به نوع عیب پی برده می‌شود. هدف از این آزمایش پی بردن بوجود گاز های مختلف در روغن نمونه است

16- تست فیزیکی روغن و کنترل رنگ روغن تجهیزات مورد نیاز: دستگاه اندازه‌گیری کششی سطحی دستگاه اندازه‌گیری میزان اسیدینیته. روش آزمایش بر اساس استاندارد روغن برای هر آزمایش بصورت جداگانه اجراء می‌شود. هدف از ین آزمایش پی بردن به کیفیت فیزیکی روغن است. نتیجه در جدول ذیل ثبت می‌گردد. نتیجه حد مجاز روش نوع

                    آزمایش  اسیدینیته           

          ویسکوزیته در 1000f

       ویسکوزیته در2100f

نتیجه گیری: تست های تجهیزات در مراحل مختلفی اعم از آزمون های نوعی ، دوره ای ،ویژه و آماده سازی انجام می شود نتیجه آن که همگی این تست ها در نوع خود مهم و ضروری می باشد و کلیه ی این آزمون ها در موقعیت معین خود باید حتماً انجام شود و  تست های کارخانه ای برای انتخاب تجهیزات یک موضوع خیلی مهم تلقی می شود. تست های آماده سازی آخرین مرحله ی تست قبل از نصب و راه اندازی می باشد . تست های آماده سازی حتماً باید قبل از راه اندازی کلیه ی تجهیزات انجام شود. بعد از تست های آماده سازی فقط تست های سالیانه و یا ماهیانه انجام می شود که طبق یک زمان معین به صورت دوره ای به منظور احتیاط و پایین آوردن احتمال آسیب دیدن تجهیزات باید به طور دقیق بازرسی و انجام شود و دیگر این که تجهیزات اصلی مثل ترانسفورماتور به دلیل اینکه جزء اساسی ترین تجهیزات پست ها هستند تست ها باید به صورت حساس تر و دقیق تر روی آنها انجام شود و مورد تجزیه و تحلیل قرار گیرد. در کل، نتیجه اینکه تست ها تعیین کننده ی اطمینان شبکه به منظور رسیدن به کیفیت بالای برق رسانی می باشد.

17-  تست با دستگاه ترموویژن

 با بررسی امواج مادون قرمز ساطع شده از تجهیزات ، نقاط داغ را شناسایی کرده و نمایش میدهد و این یکی از مزیت های عمده این دستگاه است که بدون قطع تجهیزات و عدم اتصال به وسیله خاصی  با قرائت میزان دمای آن نقطه و مقایسه با دمای محیط و شرایط می توان میزان اهمیت نقطه مورد بررسی را سنجید  و جهت رفع عیب آن طبق یک برنامه از پیش تعیین شده اقدام نمود و از قطعی های احتمالی بخصوص در زمان پیک بار جلوگیری بعمل آورد .ضمن اینکه بعد از رفع عیب نیز میتوان به بررسی پرداخت و از رفع عیب تجهیز اطمینان حاصل نمود .

 در استفاده از این دستگاه باید دقت نمود تا نقاط گرم را به اشتباه شناسایی نکنیم . مثلاً وجود حرارت در سیم پیچ ترانس امری بدیهی است و یا با روشن بودن یک هیتری در تابلو محوطه پست ، فرض را بر وجود اتصالی مدارات نگذاریم  بهترین زمان برای انجام این بازید حدود غروب آفتاب است که میزان گرمای آن بر تجهیزات کمتر شده و نور اضافی روز مانع دید دقیق حرارت بروی دستگاه نمیشود

 دوربین های ترموویژن بسیار سبک و با کارایی بالا تولید میشوند که با استفاده دوره ای از آن در پست های برق درصد بالایی از عیوبی که رخ خواهند داد را میتوان پیشگیری  نمود حتی در بعضی از شرکتهای توزیع در استانهای بزرگ کشورمان نیز از این دستگاه استفاده می گردد که بسیار با استقبال مواجه بوده است .

در بسیاری از موارد دیده شده که حتی با سفت بودن اتصالات باز هم نقاطی با حرارت بالا داشته ایم که با بررسی مجدد و انجام تست مقاومت اهمی مشاهده میشود که به دلیل خوب ننشتن اتصالات بروی هم ( به دلیل دفرمه بودن و یا قالب گیری بد آلات اتصال ) این نقاط داغ پدیدار میشوند

تستهاي روغن

تستهاي ساليانه و حدود مجازانجام به موقع تستهاي روغن علاوه بر افزايش كيفيت و عمر روغن موجب بالا بردن ضريب اطمينان بهره‌برداري و عمر عايق جامد مي‌گردد. در جداول 3-2 تا 3-7 تستهاي ساليانه و حدود مجاز پيشنهادي و نحوة تصميم‌گيري دربارة انجام تصفيه فيزيكي يا شيميايي روغن IEC و ISO مي‌باشد                                                                          استاندارد كنترل كيفيت روغن در زمان بهره برداري براي كنترل كيفيت روغن در حال سرويس و نگهداري آن يك دستور‌العمل عمومي از طرف IEC-422 توصيه شده است. مطابق اين دستور‌العمل روغن ترانسفورماتور بايد 7 تست زير را (براي ترانسفورماتورهاي مهم) پشت سرگذاشته و در صورت لزوم نسبت به تصفيه فيزيكي يا شيميايي اقدام نمود.

استقامت دي‌الكتريك IEC-156 ،

اسيديته روغنIEC-296،

ضريب تلفات عايقي IEC-250،

 كشش سطحي IEC296-A ،

 مقدار گاز حل شده IEC-599،

 مقدار آب محلول ISO-R760،

 ميزان لجن و رسوب IEC-422

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


نرم افزار MicorSCADA
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 494 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

نحوه اجرای برنامه

قبل ازاجرای نرم افزار MicorSCADA  باید ابتدا نرم افزار راه انداز Exceed را اجرا نمود که این نرم افزار به طوراتوماتیک اجرا شده ونیازی به اجرای آن نمی باشد سپس با دو بار کلیک کردن بر روی آیکون مربوط به نرم افزارMicorSCADA دردسک تاب کامپیوتر (HOTmons  یاmons     ( STB می توان این برنامه را اجرا نمود قابل ذکر می باشد که اجرای هر کدام از آیکون های فوق هیچ تفاوتی با همدیگر ندارند HOT به عنوان نرم افزار اصلی و STB به عنوان نرم افزارBACK UP یا پشتیبان می باشد توجه شود که نمی توان به طور هم زمان دو برنامه را (HOT - STB ) اجرا نمود .پس از دو بار کلیک کردن بر روی آیکون مربوطه پنجره ای باز شده که از ما درخواست User name و Pass word می نماید باوارد کردنOPERATOR وپسورد برنامه اجرا می شود.

اکنون به تشریح منوهای موجود بر روی صفحه اصلی مانیتورهای پست می پردازیم:

معرفی نرم افزار Micor SCADA

دراین قسمت به تشریح قستهایی از نوارمنوی نرم افزارفوق روی صفحه کامپیوتراتاق کنترل می پردازیم به طور کلی درصفحه اصلی کامپیوتراتاق کنترل نوارمنوی زیر رامشاهده می نماید

Main   Option   Engineering   Reports   Stations  Diagram   Help

با کلیک کردن بر روی Main شما سه گزینه با نام های زیر مشاهده می نماید

Login…- Previous picture - End session

با کلیک کردن بر روی گزینه Login صفحه Login Dialog بازمی شود در صورتی که بخواهیم وارد ستینگ رله ها بشویم از این قسمت استفاده می نمایم در مستطیل Login Dialog دوگزینه User name و Password وجود داردکه با وارد نمودن آنها می توان وارد ستینگ رله ها شد

User name: Operator3

Password:  3

برای خروج ازoperator مجددا" برروی login کلیک نموده و Operatorرابا پسورد وارد می نمایم                     

previous picture

 درصورتی که ما درصفحات وقسمت های دیگری ازبرنامه باشیم با کلیک کردن بر روی این گزینه به صفحه اول برنامه برمی گردیم

End session

 برای خارج شدن از برنامه کامپیوترو بازگشت به صفحه دسک تاب اصلی کامپیوترازاین گزینه استفاده می کنیم

 

Options

 شا مل گزینه های زیر میباشد

Settings – user Management – Calendar – Supervision log – Disturbance Recorder Tools – Fault reports –

Trend Basket – note marker –

که گزینه Calendar جهت تنظیم وتغییرتقویم کامپیوتربه کاربرده می شود .

Disturbance Recorder

 این گزینه محل ونوع خطا را نشان می دهد که نحوه ورود به آن به ترتیب زیر می باشد.با کلیک کردن برروی این گزینه و واردشدن به قسمت HV/collectپنجره ای باز می شود درقسمت Navigator  بر روی علامت + کنار فولدرSANADAJ کلیک می نمائیم تا فولدر فوق باز شود سپس در ناحیهDisturbance list from  برروی خط ورله مورد نظر کلیک می نمائیم آنگاه اطلاعات مربوط به نوع خطا وزمان خطا مشخص می شوددرصورتی که بخواهیم مکان خطا را مشخص نمائیم در کادرlist  Disturbance بر روی خطای مورد نظرکلیک نموده سپس بر روی fault location کلیک می نمائیم تا مکان خطا را مشاهده نمائیم .

Note marker

این گزینه در واقع همان کار کارت های حفاظتی را انجام می دهد در صورتی که بخواهیم به بریکر یا سکسیونرخاصی به طور اشتباه فرمان ندهیم یکی از Symbolهای موجود درگزینه Note marker را انتخاب نموده وآن را برروی سکسیونر یا بریکر مورد نظر قرارمی دهیم در این حالت اگر بر روی آیکون مربوط به سکسیونر یا بریکرکلیک نمائیم بریکر یا سکسیونرمربوطه فرمان نمی گیرد وفقط پنجره مربوط به Symbol  انتخابی باز می شود توجه شود که می توان درپنجره مورد نظر توضیحات لازم راجهت اطلاع اپراتوردرج نمائیم .

Engineering

شامل سه گزینه با نامهای زیر می باشد.

DB Import/Export – Bus bar coloring – Tool Manager

گزینه Bus bar coloring مربوط به تعیین رنگ باس بار بر روی مانیتور اتاق کنترل می باشد با کلیک بر روی این آیکون کادری با عنوان Topology nameباز می شود در این کادر محلی را که می خواهیم تغییر رنگ دهیم تعیین می نمائیم سپس بر روی Start topology کلیک می نمائیم با انجام این عمل می توانیم قسمتهای برق دارتجهیزات پست را از قسمتهای بی برق جدا نمائیم . Reports

شامل گزینهای زیرمی باشد

Event list – Alarm list – Trends – Meas.Reports – Blocking list

Event list

 با کلیک کردن برروی این گزینه صفحه باز می شودکه می توانیم کلیه وقایع واتفاقات درپست را با تاریخ وزمان دقیق مشاهده نمائیم.

Alarm list  

نشان دهنده کلیه آلارم های موجود در پست می باشد این گزینه شامل دو قسمت است Template1Template2 می باشد که هرکدام ازاین الگوها دارای سه قسمت با نام های

No FilterUrgent AlarmsN_ Urgent Alarms می باشند با کلیک کردن برروی No Filter کلیه آلارم های موجود در پست بدون هیچ محدودیتی نشان داده می شود

Urgent Alarms

 فقط آلارم های مهم وضروری را نشان می دهد.

N_Urgent Alarms

 فقط آلارم های غیر ضروری را نشان می دهد

Trends

این گزینه مقادیر ولتاﮋ جریان توان و انرﮋی را به صورت نموداری نشان می دهد

Meas.Reports

 دراین گزینه کلیه مقادیر ولتاﮋ جریان توان و انرﮋی در طول شبانه روز قابل مشاهده می باشد که شامل سه قسمت زیر می باشد

1 Hourly Report

 با کلیک بر روی این گزینه صفحه باز می شود که ارقام اندازه گیری شده به صورت هر سه دقیقه یک بارنشان داده می شود در این صفحه می توان هر کدام از خط های ورودی ویا خروجی را که بخواهیم ارقام آن را مشاهده نمائیم انتخاب کرده و همچنین می توانیم ارقام ساعت و روزهای قبل را نیز مشاهده نمائیم .

2- Daily Report

این گزینه مشابه گزینه Hourly Report می باشد با این تفاوت که ارقام اندازه گیری شده به صورت هر یک ساعت یک بار ثبت و نمایش داده می شود

3- Quick Report

 این گزینه نیز همانند دو گزینه قبل می باشد با این تفاوت که در دو گزینه قبلی کلیه ارقام ولتاﮋ جریان توان و انرﮋی به طور کامل نشان داده می شداما در اینجا ما خودمان انتخاب می کنیم که چه ارقامی وچه خط هایی به ما نشان داده شود.

Stations

در این منو گزینه Show Measurements فعال می باشد که این گزینه دارای سه حالت زیر می باشد

All – Predefined – None

با کلیک روی حالت All برای کلیه CT ها و CVT ها و باس بار نشان دهنده جریان و ولتاﮋ فعال می شود که می توان تمام این نشانگرها را بر روی دیاگرام تک خطی پست موجود بر روی صفحه مانیتور مشاهده نمود گزینه های Predefined و None تمام نشانگرهای ولتاﮋ و جریان را بر روی دیاگرام تک خطی پنهان می نماید .

Diagram

شامل گزینه های زیرمی باشدکه به تشریح این گزینه هامی پردازیم

230KV SLD230KV INTLV AC SLDLV DC SLD SYSTEM SUP

BCR1 SetBCR2 SetBCR3 SetBCR4 SetBCR5 SetBCR6 Set

230KV SLD

 این گزینه دیاگرام تک خطی کل پست را دردو صفحه نمایش می دهددراین گزینه با کلیک کردن برروی سکسیونرهاوبریکرها با رعایت اینترلاک می توان به آنها از طریق این صفحه مانیتور فرمان قطع و وصل صادر نمود همچنین درصورتی که برروی CTها و CVT ها کلیک نمائیم صفحه باز می شود که جریان و ولتاﮋ فازهای مختلف رامی توان مشاهده نمود و همچنین می توان کنتورهای مربوط به هر خط ورودی ویا خروجی را مشاهده نمائیم

230KV INT

این گزینه همانند گزینه 230KV SLD دیاگرام تک خطی کل پست را در دو صفحه نمایش می دهد تفاوت این گزینه با گزینه 230KV SLD دراین است که با کلیک کردن بر روی سکسیونروبریکرها دیاگرام اینترلاک مربوط به سکسیونر یا بریکری که بر روی آن کلیک شده است به نمایش در می آیدهمچنین در این قسمت کنتورها قابل مشاهده نمی باشند

LV AC SLD

 با کلیک کردن بر روی این گزینه دیاگرام تک خطی LV AC پست نمایش داده می شود که شامل INCOMING 1,2 مربوط به ترانسهای مصرف داخلی پست (6.6 KV/0.4KV ) وخط وردی دیزل ﮋنراتوروبریکرهای مربوط به آنها مشخص می باشد از طریق این دیاگرام می توان به بریکرهای مربوطه با رعایت اینترلاک فرمان قطع و وصل  صادر نمودهمچنین می توانیم جریان و ولتاﮋ شینه LV AC  را مشاهده نمود لازم به ذکر است که شینه LV AC توسط یک عدد بریکر به دو قسمت تقسیم شده است

LV DC SLD  

 این گزینه دیاگرام تک خطی مربوط به LV DC پست رانشان می دهد که شامل دو عدد شارﮋر به همراه دوسری باتری مربوطه می باشد که هر کدام از شارﮋرها باتریهای مربوط به خود و شینه مربوطه را تغذیه می نمایندجریان و ولتاﮋ شینه ها را می توان با کلیک کردن بر روی CT وCVT  موجود در دیاگرام تک خطی مشاهده نمود همچنین در این دیاگرام دو عدد کلید دو حالته مشاهده می شودکه از طریق این کلیدها می توان انتخاب نمود که کدام شارﮋر در مدار باشد وکدام شینه را تغذیه نماید جهت فرمان دادن به این کلیدهاباید به اتاق AC&DC  پست مراجعه شود .قابل ذکر است که هر کدام از شارﮋرها توانایی شارﮋرهر دو سری باتری و مصرف DC پست را دارا می باشند.

SYSTEM SUP

 در این گزینه دیاگرام عمومی نحوه ارتباط بین تمام رله های داخل BCR ها بااستارت کوپلرهای داخل تابلوی D+W03 داخل اتاق کنترل و سرورهای HOT,STB را نمایش می دهد و در صورت قطع ارتباط هر کدام از آنها می توانیم از طریق این صفحه آن را مشاهده نمائیم .

BCR1 تاBCR6  

با کلیک کردن بر روی هر کدام از این گزینه ها صفحه باز می شود که در آن تابلوهای حفاظتی و کنترلی موجود درآن BCR نشان داده می شود همچنین نوع رله ای که در این تابلوها قرار گرفته است قابل مشاهده می باشد توجه شود که در هنگام اجرای برنامه Micro SCADA در صورتی که با OPERATOR2 برنامه را اجرا نمائیم هیچ گونه تغییراتی را نمیتوانیم بر روی ستینگ رله های موجود در BCRها انجام دهیم اما اگربا پس ورد OPERATOR3 برنامه را اجرا نمائیم در این صورت با وارد شدن به هر کدام از گزینه های BCR1 تا BCR6 می توانیم اطلاعات بیشتری در مورد رله های موجود در این BCR ها و ستینگ آنها بدست آورده و تغییرات لازم رااعمال نمائیم .

معرفی اتاق CCR :

در واقع اتاق CCR همان اتاق کنترل می باشد که کلیه فرمانها و آلارمها از این اطاق صادرو وارد می شود اتاق CCR  شامل دو عدد کامپیوتر رو میزی و سه عدد تابلو با نامهای =D+W01,=D+W02 ,=D+W03  می باشد. کلیه آلارمها بر روی این کامپیوترها ظاهر می شود همچنین کلیه فرمانها ومانورها ازطریق این کامپیوترها صورت می پذیرد.

تابلوی=D+W01:در این تابلو یک عدد رله کنترلی  REC561 یک عدد GPSویک صفحه آلارم وجود دارد که آلارمهای مربوط به GPS  ، رله های موجوددر تابلوی =D+W03 ، تغذیه DC مربوط به BCR ها وآلارمهای مربوط به تابلوی D+W02 = برروی این صفحه نشان داده میشود .

تابلوی=D+W02 : در این تابلو سه عدد کا مپیو تر ودو عدد لینک (LINKS) قرارگرفته است که این لینکها محل اتصال سه عدد کا مپیوتر اصلی داخل تابلوی D+W02 با رله های داخل تابلوی D+W01 وکامپیوترهای رومیزی داخل اتاق کنترل می باشند .

کامپیوترهای داخل تابلوی D+W02 شامل MAIN SERVER و STAND BY و  COMMUNICA TION SERVERمی باشند .کامپیوتر MAIN همان کامپیوتر اصلی میباشد که در حالت نرمال در مدار می باشد و کنترل و حفاظت کل پست توسط این کامپیوتر صورت می پذیرد .

کامپیوتر STAND BY کامپیوتر BACK UP می باشد که در صورت اشکال در کامپیوترMAIN بصورت اتو ماتیک به مدار آمده ومانع قطع سیستم کنترلی می شود .

کامپیوتر سوم موجود در تابلوی D+W02 جهت ارتباط RTU می باشد که توسط این کامپیوتر کلیه اطلاعات پست به دیسپاچینگ ارسال می گردد .

تابلوی=D+W03 : در این تابلو سه عدد رله RER111C وجود دارد که به STAR COUPLER معروف هستند این رله ها کلیه اطلاعات داخل BCR ها را ا زطریق فیبر نوری گرفته واین اطلاعات را توسط فیبر نوری به داخل کامپیوترهای اصلی ارسال می نماید .

وظیفه REC561 جمع آوری کلیه اطلاعات مربوط به یک بی و ارسال آن به داخل اتاق کنترل ا ز طریق فیبر نوری می باشد .برای هر فیدر ورودی یا خروجی یک عدد رله REC561 در داخل هر BCR تعبیه شده است . 

معرفی BCR

جهت دو بی ورودی یا خروجی وباس کوپلر یک اتاق به مساحتm٢٠ در نظر گرفته شده که در داخل آن تابلوهای کنتر لی مر بوط به آن دو فیدر و همچنین تابلو های حفاظتی اندازه گیری و تغذیه  AC&DCو تابلوهای مارشالینگ اینترفیس واسکادا تعبیه شده است که تمامی رله ها و فرامین از طریق کابلها ی فیبر نوری به واحدها ی کامپیوتری مستقر در اتاق کنترل پست CCR وصل گردیده که همان فرامین واطلاعات داده شده در داخل اتاقهای BCRاز طریق کامپوترهایCCR نیز صادر میشود لازم به ذکر است تجهیزات مو جود در اتاق BCRرابط بین تجهیزات نصب شده در محوطه پست با کامپیوترهای اتاق  CCR   می باشند در این سیستم رابط بین سویچگیرها واتاق  BCRمانند سایر پستها از کابلهای معمولی استفاده شده است ولی فرامین و اطلاعات ارسالی به اطاق CCRاز طریق کابلهای فیبر نوری میباشندازمزایای سیستم مذکور کاهش حجم قابل چشم گیر کابل کشی از تجهیزات به اتاق کنترل میباشد.

تابلو های موجود در اتاق BCR 1:

1- تابلوی NG

در این تابلو تعداد زیادی کلید و فیوز AC قرار گرفته است این تابلو تغذیه خود را از اتاق AC & DC  گرفته وبه سایر تابلوهای داخل BCR ، روشنایی وسیم کشی خوداتاق BCR وهمچنین پروژکتورهاوروشنایی داخل محوطه پست ارسال می نماید  در واقع تابلوی NG   وظیفه حفاظت و  تامین برق AC   بی های 2 و4 رابه عهده دارد.

2- تابلوی NL

در این تابلو همانند تابلوی NG تعدادی کلید وفیوز مربوط به برق DC قرار گرفته است این تابلو برق DC را از اتاق AC&DC گرفته وبه سایر نابلوهای موجود داخل BCR ،روشنایی اضطراری داخل BCR وتغذیه سکسیونرهاو بریکرهای موجود در بی های 2 و4 ارسال می نماید درواقع  این تابلو وظیفه حفاظت وتامین برق DC بی های 2 و4 را به عهده دارد.

3- تابلوی W

تابلویW یک تابلوی کنترلی می باشد درهر BCR فقط یک تابلوی کنترلی وجود دارد که از طریق این تابلو می توان به تمام بریکرها و سکسیونرهای موجوددر هردو بی فرمان باز یا بسته شدن صادر نمود بر روی این تابلو چراغها و نشانگرهایی وجود دارد که از طریق آنها می توان وضعیت قطع و وصل بریکرها و سکسیونرها را مشاهده و کنترل نمود در این تابلو سلکتوری وجود دارد که می توان مشخص نمود که کنترل سکسیونرها وبریکرها از داخل اتاق کنترل صورت پذیردویا از داخل اتاقBCR  . همچنین در این تابلو دو عد د رله کنترلی REC561 وجود دارد که هر کدام از این رله ها کلیه اطلاعات مربوط به یک بی را جمع آوری نموده و توسط فیبر نوری به رله های کنترلی (RER111C) موجود در اتاق کنترل ارسال می نماید .

 

4- تابلوی SV (مارشالینگ)

برای هر بی یک عدد تابلوی مارشالینگ وجود دارد که این تابلو رابط بین تجهیزات موجود دراتاق BCR وتجهیزات نصب شده درداخل محوطه پست می باشد .با توجه به اینکه BCRهامشترک بین دو بی می باشند در نتیجه در BCR شماره1 دوعدد تابلوی مارشالینک وجود دارد .

5- تابلوی V

این تابلو رابط بین تجهیزات داخل اتاق BCR واتاق کنترل نیروگاه می باشد

6- تابلوی D02+R17.1

این تابلو جزء تابلوهای حفاظتی می باشد که در داخل آن سه عدد رله  حفا ظتی به نام

RED 521 نصب شده است این رله ها رله های دیفرانسیل می باشند که وظیفه حفاظت باس بار را به عهده دارنداین رله ها که مربوط به حفاظت باس بار می باشند فقط در BCR شماره یک قرار دارند.

7- تابلوی D02+R17.2

در این تابلوی حفاظتی فقط تعدادی رله کمکی نصب شده است که درهنگام عملکردرله های اصلی فرامینی را به قسمتهای دیگر صادر می نمایند .

8- تابلوی D02+R07

این تابلونیز جزء تابلوهای حفاظتی می باشد که در داخل آن رله های حفاظتی

REL505C1 ، REB551C3 ،TCS وتعدادی رله کمکی وجود دارد که رله REL505C1 مربوط به حفاظتهای اضافه جریان وارت فالت باس کوپلر   می باشند و رله REB551C3 مربوط به خطای عملکرد بریکر می باشد این رله که به CBF معروف می باشد در صورت عمل نکردن بریکر در شرایط اتصالی ابتدا به بریکرمربوطه فرمان قطع صادر می نماید ودر صورت عمل نکردن بریکر با تاخیرزمانی تعریف شده به کلیه بریکرهای که به نقطه اتصالی جریان می فرستند فرمان قطع صادر می نماید. رله TCS ناظر بر مدار تریپ بریکر می باشد که در صورت وجود اشکال در مدار تریپ عمل می نماید همچنین در این تابلورله مربوط به LOCK OUT بریکر وجود داردکه در صورت عمل کرد آن می توان توسط شستی مربوط به  LOCK OUT RESET آن راریست نمود

9- تابلوی D04+R18

دراین تابلو رله های REL505C1، REB551C3 ، REL551C1

TCS وتعدادی رله کمکی وجود دارد رله REL551C1 مربوط به حفاظت فاصله بین پست ونیروگاه می باشد که نوع حفاظت آن دیفرانسیل طولی می باشد سایر رله های موجود در این تابلو در بالا توضیح داده شد.

10- تابلوی D04+Q

این تابلو جزء تابلوهای اندازه گیری می باشد و در داخل آن یک عدد کنتور نصب شده است که می توان از روی آن توان وارد شده از طریق خط D04 را قرائت نمود .

BCR3 :

این BCR مربوط به بی های 6 و8 می باشد که بی های 6 و8 توان را از طریق واحدهای 2 و3 نیروگاه دریافت نموده وبه باس بار انتقال می دهند

تابلوهای موجود دراین BCR عبارتنداز:

تابلوی مارشالینگ ) SV ) 2 عدد

تابلوی حفاظتی (  R18) 2عدد

تابلوی (V) اینترفیس 2 عدد

تابلوی کنترلی(W) 1عدد

تابلوی اندازه گیری(Q) 1عدد: که در این تابلو دو عدد کنتور برای بی های 6 و8 قرار گرفته است

تابلوی NG یک عدد

تابلوی NL یک عدد

BCR5 :

این BCR مربوط به بی 10 می باشد که این بی توان را از واحد چهار نیروگاه دریافت می نماید .

تابلوهای موجود در این BCR شامل

تابلوی (V) یک عدد تابلوی (SV) یک عدد

تابلوی (W) یک عدد تابلوی (R18) یک عدد

تابلوی (Q) یک عدد وتابلوهایNL وNGهرکدام یک عدد

تجهیزات قرار گرفته در این تابلوها قبلا در BCR شماره یک توضیح داده شداست.

به طور کلی BCRهای 1 و3 و5 مربوط به سمت نیروگاه بوده وBCR های 2 و4 و6 مربوط به خطهای خروجی پست می باشند که

BCR2 مربوط به بی های 1 و3

BCR4مربوط به بی های 5 و7

BCR6 مربوط به بی های 9 و11 می باشند.

تجهیزات و تابلوهای قرار گرفته شده در BCR های سمت خروجی

کاملا شبیه به هم بوده وما تنها یکی از آنها را توضیح می دهیم

تابلوهای موجود در BCR2 :

تابلوی NL و NG  هر کدا م یک عدد

تابلوی کنترلی(W) یک عدد تابلوهای کنترلی به طور مشترک برای دو بی در کلیه BCR ها وجود دارد

تابلوی مارشالینگ (SV) دو عدد

تابلوی اندازه گیری(Q) یک عدد

تابلوی حفاظتی (R11) دوعدد: درهرکدام از این تابلوهایک عدد رله REL531 وسه عدد رله سوپرویژن وشش عدد رله کمکی قرار گرفته است که رله 531 یک رله دیستانس می باشد که حفاظت اصلی خط یا همان SUB1 رابرعهده دارد

تابلوی حفاظتی(  R12) دوعدد:

هرکدام از این تابلوها شامل یک رله REL521- سه رله سوپرویژن- شش رله کمکی رله وشستی LOCK OUT RESET ویک رله REB551C3 می باشند که رله521 یک رله دیستانس می باشد و BACK UP رله 531 می باشد. 

 

نحوه  مانور در داخل اتاق BCR :

در صورت  وجود مشکل در سیستم کامپیوتری پست وفرمان نگرفتن تجهیزات پست لازم است که برای قطع ووصل کردن بریکر وسکسیونرهای مربوط به هر بی به داخل اتاق BCR مربوط به آن بی رفته وبه ترتیب زیر عمل نمائیم:

1- کلید دو حالته ای در تابلوی W وجود دارد که دارای دو حالت MIMIC  وCCRمی باشد در صورتی که این کلید بر روی حالت CCR باشدهر گونه کنترل وفرمان از داخل اتاق کنترل پست صادر می گردد اما در صورتی که نیاز باشد از داخل BCR ها فرمانی صادر شود این کلید را بر روی حالت MIMIC قرار می دهیم .

2- کلید دو حالته دیگری وجود دارد که دارای حالتهای MANU وAUTO می باشد. در صورتی که ما کلید را بر روی حالت AUTO  قرار دهیم برای وصل نمودن بریکر با رعایت اینترلاک کلید CB.SYNCH.CALLING را فشار می دهیم این کار را برای سنکرون کردن خط مورد نظر با شبکه انجام می دهیم در صورتی که عمل سنکرون صورت پذیرد بریکر به طور اتوماتیک فرمان وصل خواهد گرفت و نیازی به فشاردادن کلید CLOSE بریکربرروی تابلوی کنترلی نمی باشد . در صورتی که بخواهیم فرمان SYNCH . CALLING را لغو نمائیم شستی

CB.SYNCH CANCEL را فشار داده تا فرمان CANCEL صادر گردد.

سکسیونرهای سر خط وسایر سکسیونرهای که لازم است باز یا بسته شوند را می توانیم با فشار دادن کلیدهای OPEN یا  CLOSE باز و بسته نمود .حال اگر کلید دو حالته بالا را بر روی حالت MANU قراردهیم بعد از فشار دادن شستی SYNCH .CALLING عمل سنکرون کردن توسط چشم صورت می پذیرد در صورتی که عقربه های نشانگردر حالت سنکرون قرار بگیرد به طور دستی با فشاردادن شستی CB-CLOSE به بریکر فرمان وصل صادر می نمائیم .

 

معرفی اتاق   AC&DC

اتاق  AC&DC محل کنترل سیستمACوDCپست می باشد که وظیفه تامین  تغذیه مطمئن جهت تجهیزات کنترلی وحفاظتی و تاسیساتی را به عهده دارد.

تجهیزات موجود در اتاق AC&DC:

دو عدد شارژرV  DC110

یک عدد شارژرV  DC48

دو عدد UPS

تابلوهای AC

تابلوهای DC

1- شارژرها: در اتاق AC&DCدو عدد شارژر V110موجود می باشد که وظیفه آنها تامین برق DCمطمئن جهت تجهیزات حفاظتی و کنترلی می باشدهمچنین وظیفه شارز باتری های موجود در اتاق باتری خانه را بر عهده دارندنحوه کار شارژرها به این صورت است که برق وردی ACرابه110V DC تبدیل می کنند خروجیV 110 جهت شارژ باتریها ومصرف تجهیزات DCپست به کار برده می شوداین شارژرها در موقع قطع ACپست وظیفه دارندV DC 110 باتری خانه رابه تجهیزات DCارسال نمایند و در مواقع عادی ضمن تامین برق DC موردنیاز تجهیزات  باتریها را نیز در حالت شارژ نگهداری نماید نحوه نصب شارژرهامطابق دیاگرام تک خطی پست می باشد.

2- شارژرV DC48 :

این شارژر وظیفه تامین برقV DC 48جهت مصرف سیستم PLC وDTS وشارژباتریهای 48V DC باتریخانه را به عهده داردنحوه کار آن بدین صورت است که با دریافت برق AC و تبدیل آن به 48V DC ضمن تامین مصرف بار وظیفه شارژ باتریهای 48V DC موجود در باتری خانه را به عهده داردوظیفه باتریهای 48V DC این است که در موقع قطع برقAC توان لازم جهت مصرف سیستم PLC وDTS را تامین نماید.نحوه نصب شارژر 48V DCو چگونگی ارتباط با بار و باتریخانه مطابق دیاگرام تک خطی پست می باشد.

3- UPS:

سیستم UPS موجود در اتاق AC&DC وظیفه تامین برق AC مطمئن و مداوم جهت سیستم کنترلی را به عهده دارد نحوه کار آن به این صورت است که در حالت عادی برق AC به وردی آن اعمال می شود و در خروجی آن همان برق AC را بدون هیچ گونه  تغییری به سیستم کنترلی ارسال مینماید درصورت قطع برق AC پست UPDها تغذیه خود را از110V DCباتریخانه دریافت نموده وآن را به 220V AC تبدیل می نمایند تا همچنان برق AC پست جهت تغذیه سیستم های کنترلی برقرار باشد.

 

4- تابلوهای AC:

 تابلوهای موجود در اتاق AC&DC شامل تابلوهای زیر می باشند

NE01-NE02-NE03-NE04-NE05-NE06-NE07-NE08

درتابلوهای NE06-NE03-NE07-NE08 کلید تغذیه روشنایی داخل محوطه،  ورودی شارژرها،BCR ها، تغذیه اتاق دیزل ژنراتور وبه طور کلی تغذیه AC کل پست ا ز طریق این تابلوهاکنترل می شود .تابلویNE02 : دراین تابلو بریکرمربوط به قطع ووصل خروجی دیزل ژنراتور موجود می باشد که توسط این کلید برق خروجی ژنراتور به شین اصلی AC متصل می گردد.

تابلوی NE05 و NE01 :

بریکرهای مربوط به خروجی ترانس T1و T2 در این تابلو نصب شده است که ولتاژ خروجی این ترانسها توسط این بریکرهاقطع و وصل می شود تابلوی NE04 : بریکر مربوط به باس کوپلرترانسهای  مصرف داخلی در این تابلو نصب گردیده است توسط این بریکر شین یک وشین دوبه هم متصل شده ومی توان مصرف کنندها را از طریق تنها یکی از ترانسها تغذیه نمود.تابلوهای NH11.1 وNH11.2 :این تا بلوها رابط بین ولتاژ خروجی  UPSها و سیستم کنترلی پست می باشند بر روی این تابلوها کلید انتخاب کننده UPS شماره یک یا شماره دو وجود دارد که  در مواقع مانور وتعمییر UPSها می توان از طریق این کلید ها  UPSمورد نظررا انتخاب نمود.

5-  تابلوهای DC (تابلوهای NK+NK01 و NK+NK02):  

این تابلوها توزیع اصلی سیستم برق  110V DC را بر عهده دارند تابلوی NK01 مربوط به تغذیه SUB1 می باشد وتابلوی NK02 مربوط به تغذیهSUB2 میباشد.از طریق این تابلوها تغذیه 110V DC کل BCR ها تامین و کنترل می شود وهمچنین تغذیه110V DC ، UPS ها از طریق این تابلو کنترل می شود. ولتاژوردی این تابلوها از طریق تابلوهای NK+R1 و NK+R2 می باشد در داخل این تابلو ها کلید های انتخاب کننده شارژرشماره1 وشماره2 وهمچنین کلید باس کوپلر جهت جابجای شارژرها واتصال شین های یک ودو DC به هم وجود دارد.

تابلوهای NK+R1 و NK+R2 :

این تابلوها رابط بین باتریهای 110V DCوشارژرها و تابلوهای توزیع

110V DC(NK01—NK02) میباشد به این صورت که خروجی 110V DCشارژرها وارد این تابلوها شده واز طریق این تابلوها ولتاژ110V DCبه باتری خانه و همچنین به تابلوهای NK01 و NK02 وارد می شود.

تابلوی NQ+R1 :

این تابلو رابط بین شارژر48V DC وباتریهای 48V  می باشد

تابلوی NQ+NQ01 :

این تابلو از طریق شارژر48V DC تغذیه شده واز طریق این تابلو ولتاژ 48V DC به اتاق PLC وتابلوهای آن وارد می شود

 

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


نیروگاهای بزرگ دنیا
11 / 6 / 1399 ساعت 4:21 | بازدید : 532 | نویسنده : علیرضاحسینی سقز | ( نظرات )

در حال حاضر نیروگاه برق آبی سد سه‌دره با توان ۲۲٫۵۰۰ مگاوات است که نیروی خود را از ۳۲ توربین فرانسیس ۷۰۰ مگاواتی و دو توربین ۵۰ مگاواتی تولید می‌کند، بزرگ‌ترین نیروگاهی است که تا کنون ساخته شده‌است. توان این نیروگاه بیش از دو برابر توان بزرگ‌ترین نیروگاه اتمی جهان یعنی نیروگاه هسته‌ای کاشیوازاکی کاریوا  ۸۰۰۰  مگاوات است. تا سال ۲۰۱۵ هیچ نیروگاه برقی قابل مقایسه با نیروگاه سه‌دره نبود. در حال حاضر رتبه دوم در اختیار سد ایتایپو می‌باشد که بر روی رودخانه پارانا در مرز دو کشور پاراگوئه و برزیل ساخته شده و توان آن برابر با ۱۴۰۰۰ مگاوات است.

در رتبهٔ بعدی نیروگاه برق آبی نصب شده روی رودخانهٔ شیانگ در جنوب خاوری چین سد شیانگبا ظرفیت ۱۳۸۶۰ مگاوات بود)  سد باهتان (۱۳۰۵۰ مگاوات) و سد مونتهٔ زیبا (۱۱۰۰۰ مگاوات

البته در حال حاضر پیشنهاد، سد بزرگ ایگما در کنگو اگر طبق طرح احداث شود از تمامی نیروگاه‌های برق موجود پیشی خواهد گرفت. هدف طرح بیش از ۳۹۰۰۰ مگاوات است که نزدیک به دو برابر توان سد سه‌دره است طرح دیگر، نیروگاه کشندی پنزا در جنوب مسکو روسیه, پیش بینی می‌شود ظرفیت نصب شده بیش از ۸۷۱۰۰ مگاوات داشته باشد.

 

نیروگاه سورگوت ۲ به روسی   : Сургутская ГРЭС-2 روسیه، در ناحیه خودگردان خانتی-مانسی در شهر سورگوت، تأسیس ۱۹۸۵، بزرگترین نیروگاه روسیه و بزرگ‌ترین نیروگاه گازسوز جهان از نوع سیکل ترکیبی با ظرفیت تولید ۵۵۹۷٫۱ مگاوات است که شامل ۶ واحد ۸۰۰ مگاواتی و ۲ واحد تقریباً ۴۰۰ مگاواتی است.

 

در دسامبر ۲۰۱۱، با طرح توسعه نیروگاه شامل ساخت ۲ واحد ۳۹۶٫۹ مگاواتی و ۴۰۰٫۲ مگاواتی با هزینه‌ای حدود ۱۹ میلیارد روبل، ظرفیت تولید از ۴۸۰۰ مگاوات به ۵۵۹۷٫۱ مگاوات افزایش یافت.

 

سوخت اصلی این نیروگاه گاز طبیعی و سوخت پشتیبان نفت گاز ,گازوئیل, است. راندمان این نیروگاه با توجه به سیکل ترکیبی بودن، ۵۶ درصد است. ژنراتورها ساخت شرکت جنرال الکتریک است.

 

نیروگاه سورگوت ۲، یکی از نیروگاه‌های حرارتی بسیار کارآمد روسیه است.

نیروگاه سیکل ترکیبی  سنندج

نیروگاه سیکل ترکیبی قلیان سنندج در کیلومتر ۷ جاده سنندج - سقز، در مجاورت روستای قلیان، یکی از نیروگاه‌های ایران از نوع سیکل ترکیبی با ظرفیت تولید ۹۵۶ مگاوات است که شامل ۴ واحد گازی ۱۵۹ مگاواتی و ۲ واحد بخار ۱۶۰ مگاواتی در زمینی به مساحت ۷۲ هکتار است.

 توربین‌های گازی این نیروگاه مدل V94.2 آنسالدو بوده و توربین‌های بخار از نوع E30-16-1x6.3 زیمنس و بویلرهای آن ساخت دوسان است.

سوخت اصلی این نیروگاه، گاز طبیعی بوده و در فصول سرد که امکان استفاده از آن وجود ندارد از گازوئیل به عنوان سوخت دوم استفاده می‌شود و امکان استفاده هم‌زمان از سوخت گاز طبیعی و گازوئیل وجود دارد.

حداکثر مصرف گاز واحدهای نیروگاه برابر ۲۰۰ هزار مترمکعب در ساعت و یا ۲۰۰ هزار لیتر گازوئیل در ساعت می‌باشد. برای ذخیره سوخت مایع، ۲ مخزن به ظرفیت‌های ۲۰ میلیون و ۳۵ میلیون لیتری وجود دارد

 

|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0


منوی کاربری


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
نظر سنجی

بنظرشماكدام يك ازشهرهاي كردنشين زيربيشترهدف تهاجم فرهنكي قراركرفته است؟

آرشیو مطالب
خبرنامه
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



دیگر موارد
چت باکس

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)
تبادل لینک هوشمند

تبادل لینک هوشمند
برای تبادل لینک ابتدا ما را با عنوان kurdnews و آدرس kordstan.LoxBlog.ir لینک نمایید سپس مشخصات لینک خود را د




آمار وب سایت

آمار مطالب

:: کل مطالب : 5108
:: کل نظرات : 154

آمار کاربران

:: افراد آنلاین : 1
:: تعداد اعضا : 45

کاربران آنلاین


آمار بازدید

:: بازدید امروز :
:: باردید دیروز :
:: بازدید هفته :
:: بازدید ماه :
:: بازدید سال :
:: بازدید کلی :